14 Mayıs 2013 Salı

ANTAKYA LAHİTİ


                                                                        ANTAKYA LAHİTİ

Bu Lahitin önemi,çok az rastlanır bir lahit tipi olması ve bize tarih hakkında bilgi vermesi açısından büyük önem taşır.Lahitin içinde bulunan paralar ve diğer malzemeler bize dönemi,yaşayışı,kimlerin egemenlik sürdüğü,kültürü dini ve daha bir çok önemli konularda yorum yapmamızı sağladı.Lahit çok değerli ve emek isteyen bir mermerden Afyon Mermerinden yapılmıştır.Yani buda bize Lahitin Afyonda yapıldığını fakat Antakya'ya Mezar Sahibi İçin Gönderildiği Fikrini Düşünmemizi Sağlamakta.

Diğer Dünya Ülkeleri Müzelerinde Bu Lahit Olsa Günlerce Belkı Aylarca Önünde Sıra Olur Ziyaret İçin Fakat Gelin ANTAKYA'da Bir Bakın Kaç Ziyaretçisi Var.Bunun Nedeni Antakya Arkeoloji Müzesinin Şehrin,Merkezinde Dışında Olması.İnsanlar Rahatça Ziyaret Edemiyorlar ve Ulaşımın Yetersiz Olduğu Yerde Bulunduğu İçin Uğrak Bir Yer Olmaktan Ziyade Kaderine Terk Edilmiş Bir Haldedir.

Hatay ili. Antakya ilçesi. 2. mıntıka 487 parsel sayılı taşınmazda yapılan bir temel hafriyatı sırasında bulunmuştur. 5 gün süren bir çalışma ile lahit çıkartılarak müzeye getirilmiştir. Sidamara tipi (sütunlu) lahit için Hatay Arkeoloji Müzesi’nde özel salon yapılmıştır.

1993 yılında Antakya'nın Kışlasaray Mahallesi'nde gerçekleşen bir inşaat çalışması sırasında tesadüfen bulunan Antakya Lahiti milattan sonra 3. yüzyıla aittir. Lahit, sidemara tipi olarak adlandırılan gruptandır. Aslında Sidemara, Konya'daki antik bir yerin adıdır. İlk defa bu yörede bu tür lahit uygulaması görüldüğü için bu adı almıştır. Antakya Lahiti'nin mermeri Afyon yöresinde bulunan İsce Hisar mermer yataklarından çıkarıldığı için lahitin de Afyon'da yapıldığı kabul ediliyor. Lahit 243 cm uzunluğunda, 122 cm genişliğinde ve 120 cm yüksekliğindedir.

Lahit içinde Roma dönemine ait, Alpin ırkından olduğu anlaşılan biri erkek ikisi kadın üç yetişkinin iskelet bazı küçük buluntuları zarar görmeden açığa çıkarılmış ve müzede özel bir odada sergileniyor. lahitin dış yüzeyi hem aile fertlerinin yaşayışını hem de mitolojik öyküleri anlatan kabartmalarla süslenmiştir. Ön cephede aile fertleri resmedilirken, küçük cephede adak sahnesi işlenmiş. Lahitteki erkek ava meraklı olduğu için diğer uzun bölümde de av sahnesi işlenmiş. Öteki küçük bölüm de ise kişilerin gençlikten olgunluğa geçişteki vaftiz sahneleri yer alıyor.Lahitin kapağında ise karı kocanın mermerden yapılmış yatar vaziyette heykelleri bulunuyor. Erkeğin kafası çalışmalar sırasında bulunamamış kadının yüzü ise heykeltıraş tarafından işlenmemiştir. Bu lahit bir aile mezarı olarak kullanılmış ve farklı dönemlere dair paralar bulunmuştur.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder