11 Mayıs 2013 Cumartesi

M.Ö 10.000'den Günümüze Mezarlar ve Ölü Pozisyonları.



                                                             MEZARLAR



İnsanlar ilk ortaya çıkışlarından günümüze kadar ölülerini gömme,onları ziyaret etme amacı güdmüşlerdir.Böyleki ilk insandan günümüze kadar çeşitli şekilde gömme teknikleri karşımıza çıkmaktadır.

İlk İnsan olarak nitelediğimiz,insana en çok benzeyen Homo Sapiens'ler Ölülerini İlk kez gömmüşlerdir.Ondan önceki insanlar ölülerini gömmezler,savaş araç ve gereçlerini yanına koyarlar ve üzerine çalı,yaprak gibi doğada bulunan cisimler örterlerdi.Bu insanlar ölenlerin ayrı bir dünya'ya göç edeceklerini zannettiklerinden dolayı,besin maddeleri de ölünün yanına koyulmuştur.Günümüze doğru yaklaştıkça ölüler gömülmeye başlamış.Fakat değişik pozisyonlarda.

Mesela İlk Yerleşim Yeri olduğunu tahmin ettiğimiz Çatalhöyük'te;ölüler ilk evrede evin içine gömülüyor.Sonraları ölülerine yaşadıkları yerlerin dışına bir Nekropol (mezar alanı) ayırıyorlar.Ölüler artık yerleşim yeri dışına gömülmeye başlanıyor.Ama Yerleşim yeri dışına gömülen ölüler,yetişkinlerdir.Çocuklar hala evin içine gömülüyor.Bunun nedeni ise onların daha çocuk olduğu,korumaya ihtiyaçları olduğu düşüncesidir.

Daha sonra Neolitik Çağdan günümüze doğru yaklaşıldıkça,taş mezarlara,toprağa değişik şekillerde gömüler gerçekleşiyor.

Bazı İnanışlarda ölenlerin cesetleri yüksek tepelere çıkartılıp vahşi hayvanlara parçalatılıyordu. Bunun nedeni de günahlarda arınması düşüncesiydi.

Yine bu inanışlardan bir tanesi de akbabalara cesetlerin parçalatılmasıydı.

İnsanlar Biraz daha gelişim gösterdikten sonra ölüler yakılmaya başladın.Bu inanışta farklı bir libasyon (dini ayin) dur.Yakılan ölülerin külleri seramiklerin içersine koyulur ve mezarın içine hediyeler ile gömülürdü.

Aşağıda Görsellerle Süslediğim Bazı Gömü Tekniklerini,Mezarları,Mezarlıkları ve Gömülme Şekillerini Göstereceğim.

       
             HOCER POZİSYONU ( ANNE KARNINDA BEBEĞİN POZİSYONU ŞEKLİ)

Hocer pozisyonu,insanın anne karnındaki pozisyonudur.Bazı Kavimler Ölülerini Böyle Gömmüşlerdir.Bu gömülmesinin nedeni olarak,anne karnında çıkarken ki saflık ve temizlikle diğer Dünya'ya göç etmesi isteğidir.Bu gömülme tarzı bize insanların dini hakkında da bilgi vermektedir.Bir yaratıcın olduğuna ve bir Ahiret inancı olduğunu anlıyoruz.Bu gömülme tarzı ilkel toplumda,Çatalhöyük gibi ilk yerleşim yeri olan yerlerde ilk evrede görülen gömü pozisyonudur.


Çocuk İskeleti.Hocer Pozisyonunda Gömülmüştür.
Çatalhöyüğe ait Bir Görseldir.
Çatalhöyük Evlerinin içersinde Bulunmuştur.
 


                                       

                                                    İNHÜMASYON(TOPRAK ALTINA GÖMÜ)

Toprak Altıba Yapılan Gömülere Verilen İsimdir.Dikdörtgen Şekilde Açılan Çukurlara Gömme Şeklidir.



 

                   
                                      

                                       KREMASYON GÖMÜ (Pitoslara Yapılan Gömülerdir)

Ölülerin büyük kap formu olan pitosların içine gömülmesidir.Gömülürken yanına mezar hediyeleri ve yaşam malzemeleri ile gömüsü.

Ölülerin Yakılarak Gömü Şekli

Ölünün Mezar Hediyeleri İle Gömü Şekli







OSTOTHEK (Ölü Külü Konulan Lahitler)

Yakılarak Küllerinin Bir Mezar İçine Koyulmasıdır.




                                          HİPOJE MEZAR
Yer altına gizlemek için saklamak için yapılan mezar odalarıdır.Ölüleri Klineler (Taş Yatak) içine yatırılarak yanına hediyeler konarak gömülür.Böyle yerlere halktan insanlar gömülmez,Devlet adamı,Din Adamı,Kral,Yüksek Mevkide olan insanların naaşarı gömülürdü.Bu Gömülerin saklanması için mezar hediyeleridir.Hediyelerin Çalınmaması için bu şekilde korunmaya çalışılmıştır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder